sort proizvodi

Најновије вести и обавештења

by

КАКО СМО ОБЕЛЕЖИЛИ ДЕЧЈУ НЕДЕЉУ ОД 4. ДО 10. ОКТОБРА

Димитровградска библиотека је и ове године учествовала у обележавању Дечје недеље. Мото овогодишње манифестације су стихови Љубивоја Ршумовића ,,Дете је дете да га волите и разумете.” Цела недеља је била посвећена поштовању и заштити дечјих права. Народна библиотека ,,Детко Петров” је у сарадњи са Основном школом ,,Христо Ботев” и ПУ,,8. септембар” организовала низ креативних активности радионичарског типа током целе радне недеље. За ученике трећег и четврог разреда основне школе организовано је дружење са књижевницом Виолетом Јовић из Ниша. Елизабета Георгиев, књижевница, библиотекарка саветница је заједно са Драганом Пешаковић уредницом културно-јавне и издавачке делатности извела један перформанс, а онда им се придружила и Виолета Јовић која је рецитовала своје песме. Следећа активност је била посета ђацима првацима у Основној школи ,,Христо Ботев” у Димитровграду и селу Жељуши, Драгана Пешаковић је заједно са ђацима рецитовала, причали су о библиотеци, а онда су кроз игру квиза провукли питалице-загонетке из књиге коју је свако од њих добио на поклон. Реч је о књизи ,,Словарица школарица” аутора Тоде Николетића. Затим је уследила посета вртићима ,,Лептирић”, ,,Пчелица” и ,,Колибри”. Уредница културно-јавне и издавачке делатности маскирана у Мини Маус – популарне јунакиње из цртаних филмова Волта Дизнија посетила је малишане и кроз креативну радионицу рецитовала и испричала Андерсенову бајку ,,Ружно Паче”, а затим је подсетила најмлађе о најпопуларнијим ликовима из бајки уз помоћ квиза.

by

Изложба рукотворина Елене Дубовски

Поводом Вукове недеље у четвртак, 4. новембра Завичајна музејска збирка и Народна библиотека ,,Детко Петров“ организовале су изложбу рукотворина Елене Дубовски. Присутни су имали прилике да виде разноврсне новогодишње, божићне, ускршње и друге декоративне предмете које је Елена стварала са пуно љубави, маште и труда. Предмети су рађени од различитог материјала и коришћене су разне технике за прављење истих.

by

Патриархът на българската литература Иван Вазов изложба с постери за живота и делото му

По повод 100 годинни от смъртта на великия български писател Иван Вазов, в Народна библиотека “Детко Петров” снощи се състоя откриването на постерна изложба за живота и делото на Иван Вазов “Патриархът на българската литераура“. На откриването на изложбата към присъстващите се обърна Албена Милев и.д. директор на библиотеката, поздрави присъстващите и каза няколко думи за Вазов. Изложбата бе съпроводена от аудио запис на някои Вазови творби, а акцент върху пътеписа „Погановският манастир“.

by

Литературна вечер на Зденка Тодорова

В хола на Народната библиотека „Детко Петров“ снощи се проведе литературна вечер на Зденка Тодорова. Публиката имаше възможност да се запознае с книгите „Послания на оброчищата“ и “Към Цариброд и за него.” Авторката представи изследователската си дейност свързана с оброчищата и миналото на Цариброд. Откъси от книгите чете царибродския актьор и журналист Борис Лазаров, а водеща на програмата беше Албена Милев.

by

Књижевно вече Цветка Иванова

На летњој позорници Народне библиотеке ,,Детко Петров“, одржано је књижевно вече хроничара Цветка Иванова. Представљене су две монографије ,,Бачево“ и ,,Борово“. Модераторка вечери била је Елизабета Георгиев, књижевница и библиотекарка саветница. Поред аутора о књизи је говорио др Ненад Стефанов са Хумболт универзитета у Берлину. Хелена Стојанов и Марија Георгиев ученице Гимназије ,,Св. Кирило и Методије“ су својим чаробним гласом употпуниле вече. Бројна публика је уживала у њиховом извођењу народних песама.

by

Књижњвно-музички програм

У суботу, 4. августа, у амфитеатру Народне библиотеке ,,Детко Петров“, одржан је књижевно-музички програм. Градска организација пензионера из Пирота је у оквиру својих културних активности организовала пригодни програм, који је представила публици у Димитровграду. Учествовали су књижевници: Венкица Минић, Влада Манчић, Наташа Панић и пратећа музичка група.

Претражите вести

Наташа Станковић

Председница Градске општине Пантелеј

email

Народне библиотеке „Детко Петров“

Адреса: Сутјеска 14, 18320 Димитровград

Телефон: +381 10 360 035

Емаил: nbdetkopetrov@mts.rs

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check