sort proizvodi

Најновије вести и обавештења

by

,,Ајде да се посмејемо”

У холу Народне библиотеке ,,Детко Петров” организовано је вече хумористичке прозе. Гости вечери били су наша књижевница Наташа Панић и познати пиротски хумориста Јордан Андоновић Ставрија. Димитровградска публика је уживала у бројним хуморескама представљених на дијалекту.

by

Ученици првог разреда Oсновне школе ,,Христо Ботев” у посети Народној библиотеци ,,Детко Петров”

Међународни дан књиге за децу обележава се 2.априла на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена творца многобројних бајки које су обележиле детињство сваког детета. Овај празник нам служи и као подсетник како је важно развити љубав према књизи и читању од малих ногу. Поводом Међународног дана књиге за децу Библиотеку су посетили најмлађи чланови, који су добили чланске карте, букмаркере и песму наших познатих дечјих аутора.

by

Изложба поводом Дана жена

Поводом Дана жена, Народна библиотека ,,Детко Петров” и Завичајна музејска збирка приредиле су изложбу поштанских марака из богате колекције Лидије Антов. Као осмогодишња девојчица, госпођа Антов је почела да сакупља поштанске марке и та њена љубав и хоби живе и данас. Већ скоро 65 година преданог сакупљања марака, у њених пет албума нашло се скоро 2900 поштанских марака из целог света. Током година тај хоби је прерастао у љубав према филателији, а идеја нам је била да га представимо нашим суграђанима, поготову млађим нараштајима, којима је начин комуникације преко писама и разгледница у ери електронске поште и друштвених мрежа, скоро непознат.

by

Књижевно вече са Љиљаном Јотов

Представљен је роман ,,Орах” ауторке Љиљане Јотов у холу Народне библиотеке ,,Детко Петров.” Објављен је 2020. године у издању библиотеке. Многобројна публика је имала прилику да ужива у разговору са ауторком романа као и да чује делове из истог. На промоцији је поред ауторке о књизи говорила и књижевница Елизабета Георгиев, а Драгана Пешаковић, уредница културно-јавне издавачке делатности је прочитала најупечатљивије делове из романа. Роман представља личну емотивну исповест ауторке са узбудљивом фабулом заснованом на истинитим догађајима. Роман који се чита у једном даху и који никога не оставља равнодушним. На промоцији је присуствовао велики број љубитеља писане речи.

by

60 година Андрићеве Нобелове награде

На данашњи дан навршава се тачно 60 година откако је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност. До данас је остао једини наш писац који је добио то признање. Народна библиотека Србије и Задужбина Иве Андрића у Београду упутиле су позив свим библиотекама да се укључе у обележавању значајног јубилеја, те ја тако њен део била и Народна библиотека ,,Детко Петров”. Поводом данашњег јубилеја наша библиотека је припремила предавање о нашем најпознатијем писцу за ученике Гимназије ,,Свети Кирило и Методије.” Представљена је изложба са фотографијама и цитатима нашег највећег стваралаца на српском језику. Свако од ученика је добио брошуру са најбитнијим подацима из биографије Андрића.

by

Вукова недеља

У недељи посвећеној Вуку Караџићу деца из Предшколске установе ,,8.септембар“ посетила су Народну библиотеку ,,Детко Петров“. Деца су имала прилику да погледају изложбу рукотворина Елене Дубовски, да се упознају са Завичајном музејском збирком, да чују интересантне ствари о Вуку Стефановићу Караџићу. Кроз радионицу коју je водилa Драгана Пешаковић, уредница културно-јавне и издавачке делатности деца су имала прилику да сазнају о значају овог човека за историју српске културе.

Претражите вести

Наташа Станковић

Председница Градске општине Пантелеј

email

Народне библиотеке „Детко Петров“

Адреса: Сутјеска 14, 18320 Димитровград

Телефон: +381 10 360 035

Емаил: nbdetkopetrov@mts.rs

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check