sort proizvodi

Најновије вести и обавештења

by

Ученици првог разреда основне школе ,,Христо Ботев” у посети Народној библиотеци ,,Детко Петров”

Међународни дан књиге за децу обележава се 2.априла на дан рођења Ханса Кристијана Андерсена творца многобројних бајки које су обележиле детињство сваког детета. Овај празник нам служи и као подсетник како је важно развити љубав према књизи и читању од малих ногу. Поводом Међународног дана књиге за децу Библиотеку су посетили најмлађи чланови, који су добили чланске карте, букмаркере и песму наших познатих дечјих аутора.

by

Изложба поводом Дана жена

Поводом Дана жена, Народна библиотека ,,Детко Петров” и Завичајна музејска збирка приредиле су изложбу поштанских марака из богате колекције Лидије Антов. Као осмогодишња девојчица, госпођа Антов је почела да сакупља поштанске марке и та њена љубав и хоби живе и данас. Већ скоро 65 година преданог сакупљања марака, у њених пет албума нашло се скоро 2900 поштанских марака из целог света. Током година тај хоби је прерастао у љубав према филателији, а идеја нам је била да га представимо нашим суграђанима, поготову млађим нараштајима, којима је начин комуникације преко писама и разгледница у ери електронске поште и друштвених мрежа, скоро непознат.

by

Књижевно вече са Љиљаном Јотов

Представљен је роман ,,Орах” ауторке Љиљане Јотов у холу Народне библиотеке ,,Детко Петров.” Објављен је 2020. године у издању библиотеке. Многобројна публика је имала прилику да ужива у разговору са ауторком романа као и да чује делове из истог. На промоцији је поред ауторке о књизи говорила и књижевница Елизабета Георгиев, а Драгана Пешаковић, уредница културно-јавне издавачке делатности је прочитала најупечатљивије делове из романа. Роман представља личну емотивну исповест ауторке са узбудљивом фабулом заснованом на истинитим догађајима. Роман који се чита у једном даху и који никога не оставља равнодушним. На промоцији је присуствовао велики број љубитеља писане речи.

by

60 година Андрићеве Нобелове награде

На данашњи дан навршава се тачно 60 година откако је Иво Андрић добио Нобелову награду за књижевност. До данас је остао једини наш писац који је добио то признање. Народна библиотека Србије и Задужбина Иве Андрића у Београду упутиле су позив свим библиотекама да се укључе у обележавању значајног јубилеја, те ја тако њен део била и Народна библиотека ,,Детко Петров”. Поводом данашњег јубилеја наша библиотека је припремила предавање о нашем најпознатијем писцу за ученике Гимназије ,,Свети Кирило и Методије.” Представљена је изложба са фотографијама и цитатима нашег највећег стваралаца на српском језику. Свако од ученика је добио брошуру са најбитнијим подацима из биографије Андрића.

by

Вукова недеља

У недељи посвећеној Вуку Караџићу деца из Предшколске установе ,,8.септембар“ посетила су Народну библиотеку ,,Детко Петров“. Деца су имала прилику да погледају изложбу рукотворина Елене Дубовски, да се упознају са Завичајном музејском збирком, да чују интересантне ствари о Вуку Стефановићу Караџићу. Кроз радионицу коју je водилa Драгана Пешаковић, уредница културно-јавне и издавачке делатности деца су имала прилику да сазнају о значају овог човека за историју српске културе.

by

КАКО СМО ОБЕЛЕЖИЛИ ДЕЧЈУ НЕДЕЉУ ОД 4. ДО 10. ОКТОБРА

Димитровградска библиотека је и ове године учествовала у обележавању Дечје недеље. Мото овогодишње манифестације су стихови Љубивоја Ршумовића ,,Дете је дете да га волите и разумете.” Цела недеља је била посвећена поштовању и заштити дечјих права. Народна библиотека ,,Детко Петров” је у сарадњи са Основном школом ,,Христо Ботев” и ПУ,,8. септембар” организовала низ креативних активности радионичарског типа током целе радне недеље. За ученике трећег и четврог разреда основне школе организовано је дружење са књижевницом Виолетом Јовић из Ниша. Елизабета Георгиев, књижевница, библиотекарка саветница је заједно са Драганом Пешаковић уредницом културно-јавне и издавачке делатности извела један перформанс, а онда им се придружила и Виолета Јовић која је рецитовала своје песме. Следећа активност је била посета ђацима првацима у Основној школи ,,Христо Ботев” у Димитровграду и селу Жељуши, Драгана Пешаковић је заједно са ђацима рецитовала, причали су о библиотеци, а онда су кроз игру квиза провукли питалице-загонетке из књиге коју је свако од њих добио на поклон. Реч је о књизи ,,Словарица школарица” аутора Тоде Николетића. Затим је уследила посета вртићима ,,Лептирић”, ,,Пчелица” и ,,Колибри”. Уредница културно-јавне и издавачке делатности маскирана у Мини Маус – популарне јунакиње из цртаних филмова Волта Дизнија посетила је малишане и кроз креативну радионицу рецитовала и испричала Андерсенову бајку ,,Ружно Паче”, а затим је подсетила најмлађе о најпопуларнијим ликовима из бајки уз помоћ квиза.

by

Изложба рукотворина Елене Дубовски

Поводом Вукове недеље у четвртак, 4. новембра Завичајна музејска збирка и Народна библиотека ,,Детко Петров“ организовале су изложбу рукотворина Елене Дубовски. Присутни су имали прилике да виде разноврсне новогодишње, божићне, ускршње и друге декоративне предмете које је Елена стварала са пуно љубави, маште и труда. Предмети су рађени од различитог материјала и коришћене су разне технике за прављење истих.

Претражите вести

Наташа Станковић

Председница Градске општине Пантелеј

email

Народне библиотеке „Детко Петров“

Адреса: Сутјеска 14, 18320 Димитровград

Телефон: +381 10 360 035

Емаил: nbdetkopetrov@mts.rs

close
logo

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %