sort proizvodi

Најновије вести и обавештења

by

Дружење са песником за децу Властом Н. Ценићем

У великој сали Центра за културу у Димитровграду ученици Основне школе ,,Христо Ботев” имали су прилику да се друже са песником Властом Н. Ценићем. Представљена је збирка песама Село сас један падеж. Деца су заједно са песником уживала, рецитовала и смејала се.

by

Књижевно вече са Негославом Ђорђевићем

У Народној библиотеци ,,Детко Петров” представљен је роман ,,Заглављени у времену” аутора Негослава Ђорђевића из Пирота. Роман ,,Заглављени у времену” чији је издавач Народна библиотека Пирот, представља друго допуњено издање романа ,,Издаја и злочин”. Аутор романа је пензионисано војно лице, дипломирани правник. До сада је објавио четири романа: ,,Издаја и злочин” (2006), ,,Лист на ветру” (2009), ,,Анка” (2019) и ,,Заглављени у времену” (2022). Према структури романа то је роман збивања, али и роман лика јер се аутор бави интимним светом својих јунака, мисаоним и духовним преокупацијама. Главни лик у овом аутобиографском роману је Душан, војник Југословенске народне армије који се рањен из болничке постеље присећа свог најранијег детињства, године службовања у војсци са посебним акцентом на период ратовања. Модераторка књижевне вечери била је Драгана Пешаковић, уредница културно-јавне и издавачке делатности док се у улози књижевног критичара нашао Милорад Костић из Пирота.

by

Књижевно вече са Евом Ранчић

У холу Народне библиотеке ,,Детко Петров” представљено је ствралаштво пиротске књижевнице Еве Ранчић. На самој промоцији представљене су збирке песама: ,,Иза црте”, ,,Анахорет”, ,,Пут од кристала”, ,,Љубавник сунчеве кћери” и поема ,,Црно сунце”. Ева Ранчић је рођена у Пироту где живи и ствара. Члан је песничке групе ,,Авангарде ће увек постојати”, која окупља песнике посебне стилске поетике. Песме су јој превођене на бугарски језик. Поезија Еве Ранчић заступљена је у бројним зборницима, часописима и антологијама савремене српске књижевности. Поред ауторке на промоцији је о стваралаштву књижевнице говорила и Драгана Пешаковић, уредница културно-јавне и издавачке делатности.

by

Лето у библиотеци – креативне и литерарне радионице

Од 19. јула до 19. августа

by

Дечја недеља од 3. до 9. октобра 2022.

Ове године Дечја недеља је обележена под слоганом ,,Шта детету треба да расте до неба?“ Шта је то што се скрива у књигама? Зашто је библиотека дивно место? Како то живе јунаци из књига? Како настају приче испод маштобрана? На ова и друга библиопитања тражили су одговоре деца, васпитачи и библиотекари на радионици ,,Библиовилине враголије” коју је водила књижевница, Елизабета Георгиев у вртићима ,,Пчелица“ и ,,Лептирић“. У сарадњи са Основном школом ,,Христо Ботев” организовано је дружење са дечјим писцем Стеваном Милошевићем у великој сали Центра за културу за ученике од првог до четвртог разреда. Стеван је на забаван и занимљив начин представио деци збирку поезије ,,Аждаја напушта бајку“.

by

Дечја изложба ,,Лето у библиотеци”

Народна библиотека ,,Детко Петров” у сарадњи са Фондацијом ,,Замисли живот” отворила је дечју изложбу под називом ,,Лето у библиотеци”. На самој изложби су представљени дечји радови са креативних и литерарних радионица које су се одржавале у летњем периоду. Бројни посетиоци су имали прилику да виде како су деца изразила своју машту, креативност на тему: ,,Израда рама за фотографију”, ,,Морски свет”, како су се показала у стварању радова на слободној теми, у прављењу сладоледа од картона и папира итд. Присутнима се обратила Драгана Пешаковић, библиотекарка. Затим је свим полазницима летњих радионица поделила захвалнице и симболичне поклоне, а онда су награђене и учеснице фото конкурса ,,Лето уз књигу”, који је организовало Дечје одељење Народне библиотеке Смедерева.

by

Књижевно вече са Аном Тодоровић Радетић

На летњој сцени Народне библиотеке ,,Детко Петров” у Димитровграду одржана је промоција романа ,,Цветови агаве”, ауторке Ане Тодоровић Радетић. Роман представља чудесну причу о љубави, уметности и потрази за собом, која нас учи о значају снова, људској психи, емоцијама и о томе који су то знакови поред пута који нам помажу да постанемо најбоља верзија себе. Поред ауторке на промоцији је о роману говорила књижевница Елизабета Георгиев, док је делове из романа читала библиотекарка Драгана Пешаковић. На промоцији романа присуствовао је огроман број публике, од љубитеља писане рече до родбине, пријатеља и познаника.

Претражите вести

Наташа Станковић

Председница Градске општине Пантелеј

email

Народне библиотеке „Детко Петров“

Адреса: Сутјеска 14, 18320 Димитровград

Телефон: +381 10 360 035

Емаил: nbdetkopetrov@mts.rs

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check